Duurzaamheid bij COUST Acoustics

Duurzaamheid bij COUST Acoustics

Bij COUST Acoustics staat zowel milieuverantwoordelijkheid als ethische bedrijfsvoering centraal in al onze activiteiten. Wij besteden extra aandacht aan de duurzaamheid van onze akoestische oplossingen, met een sterke focus op milieuvriendelijke fabricage, lange levensduur en recycleerbaarheid van onze producten.

Tegelijkertijd beschouwen we ethische bedrijfsvoering als een kernwaarde en streven we naar een positieve impact op onze medewerkers, klanten en gemeenschappen. Door deze geïntegreerde aanpak dragen we bij aan zowel een duurzame planeet als een rechtvaardige samenleving.

Minimale CO2-voetafdruk

Wij produceren onze akoestische panelen met een minimale CO2-voetafdruk door te investeren in duurzame ontwikkelingen en processen. Ons streven is dat tenminste 50% van onze producten uit gerecyclede materialen bestaat. Momenteel zijn al onze producten zelfs 100% recycleerbaar, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en akoestische eigenschappen. 

Levensduur en vervangbaarheid

Onze producten hebben een zeer lange levensduur dankzij de stevige aluminium profielen. Bovendien zijn de fotoprints en uni-kleur stoffen eenvoudig vervangbaar - wat ervoor zorgt dat de producten nog langer meegaan. Hierdoor kunnen klanten de uitstraling van hun akoestische panelen aanpassen zonder de hele constructie te vervangen. 

Milieuvriendelijke materialen

Onze akoestische panelen bevatten geen schadelijke stoffen en kunnen als normaal afval verwijderd worden. Indien gewenst, neemt COUST Acoustics de producten gratis retour voor recycling. 

Akoestische kern

  • Materiaalsamenstelling: De kern is gemaakt van een mengeling van glaswol en steenwol. Glaswol wordt geproduceerd uit zand en gerecycled glas, wat helpt om nieuwe grondstoffen te besparen en afval te verminderen. Steenwol wordt gewonnen uit vulkanisch gesteente en kan eindeloos gerecycled worden.

Aluminium kader

  • Recycleerbaarheid: Aluminium is een van de meest recycleerbare materialen ter wereld en kan eindeloos gerecycled worden zonder verlies van eigenschappen. Dit draagt bij aan een aanzienlijke vermindering van de milieu-impact. 
  • Levensduur: Aluminium is duurzaam en corrosiebestendig, wat de levensduur van onze producten verlengt en de noodzaak voor frequente vervanging vermindert. 

Doeken en stoffen

Al onze producten worden afgewerkt met Trevira CS® stoffen, die op milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd. Omdat deze stoffen van nature vlamwerend zijn, is behandeling met schadelijke chemicaliën niet nodig. Bovendien zijn de Trevira CS® stoffen gecertificeerd volgens de OEKO-TEX® STANDARD 100. 

Ons assortiment stoffen omvat ook gerecycleerde lijnen, waaronder de volgende:

  • Lucia: Een crêpe geweven synthetisch paneelstof van 100% gerecycled polyester. 
  • Ecoline dia: Gemaakt van gerecyclede PET-flessen, beschikbaar in 17 kleuren en vlamvertragend. Dit textiel combineert duurzaamheid, functionaliteit en hoogwaardig design. 
  • Print: 1. De printdoeken zijn gemaakt ui de kwaliteit "decor circulair" 
    • Bevat 1/3 gerecycled PET, wat bijdraagt aan het verminderen van afval. 
    • Bespaart 3 kg CO₂-uitstoot per kilo gerecycled PES in vergelijking met niet gerecycled polyester. 
    • PVC-vrij, wat de milieubelasting vermindert. 

2. Water gebaseerde inkten: de inkt die gebruikt wordt voor de printdoeken is milieuvriendelijke, water gebaseerde dispergerende inkt. Deze inkt is geurloos en kan worden gerecycled. Het is huidvriendelijk en vrij van vluchtige organische stoffen (VOS). Het transferproces wordt uitgevoerd op een kalender en er is geen voorbehandeling nodig. 

Efficiënt productieproces

COUST Acoustics beperkt afval en overschot in het productieproces door: 

  • Productie op order:

We produceren enkel op bestelling, waardoor er geen onverkochte voorraden zijn. 

  • Verwerken van afval en overschot:

    • Beperking van overschot: door o.a. snijtekeningen, administratief en praktisch bijhouden van alle restanten, het verwerken van deze restanten in kleinere panelen of maquettes zijn de overschotten tot een strikt minimum beperkt. Eventuele snijoverschotten worden vervolgens zoveel mogelijk verwerkt of gerecycled. 
    • Akoestisch materiaal: snijoverschotten worden bijna volledig verwerkt in de COUSTbase (akoestische zuil). 
    • Aluminium: alle snijoverschotten worden verzameld en teruggeleverd aan aluminiumverwerkend nijverheid en 100% gerecycleerd. 
    • Doeken en molton: restanten worden hergebruikt voor verpakking en bescherming tijdens transport. 

Sociale verantwoordelijkheid

We streven ernaar om een positieve impact te hebben op onze medewerkers, klanten en de gemeenschappen waarin we actief zijn. COUST Acoustics hecht veel waarde aan ethische bedrijfsvoering en zet zich in voor een veilige en inclusieve werkomgeving. 

1. Inclusief beleid en diversiteit

We streven naar een werkomgeving waar iedereen, ongeacht afkomst, religie, geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd of fysieke beperkingen, zich lekker voelt en gelijke kansen krijgt. Ons inclusiviteitsbeleid wordt actief uitgedragen binnen de hele onderneming en maakt deel uit van ons DNA. 

  • Rekrutering en selectie: Inclusiviteit wordt vanaf het begin van het sollicitatieproces gecommuniceerd. We streven ernaar om in ons dagelijks bedrijfsleven inclusiviteit te waarborgen en waken ervoor dat dit voortdurend gerespecteerd wordt. 
  • COUST Acoustics werkt actief samen met Compaan, een organisatie die werkzoekenden met behoefte aan intensievere of gespecialiseerde ondersteuning helpt bij hun zoektocht naar werk en bij de integratie op de werkvloer. We zijn trots op ons diploma van inclusieve werkgever, dat onze inzet voor diversiteit en inclusie erkent. 

2. Ondersteuning van maatschappelijke projecten

We zetten ons in voor projecten die de levenskwaliteit van kwetsbare groepen verbeteren, met een bijzondere focus op kinderen. 

  • Samenwerking met UNICEF: We ondersteunen UNICEF in hun missie om kinderarmoede te bestrijden door jaarlijkse donaties. 


X
Vraag nu een gratis offerte aan

We leveren en plaatsen aan dezelfde prijs in heel België en Noord-Frankrijk.

T+32 9 296 46 10

Stel hier uw vraag: