Galm is een geluidsverschijnsel dat ontstaat bij het herhaaldelijk weerkaatsen van geluid op wanden, plafonds en objecten. Zo bereikt het geluid de ontvanger niet enkel rechtstreeks (via directe spraak of muziek), maar ook indirect (via reflecties). Weerkaatsingen komen steeds later toe bij de ontvanger dan het brongeluid, wat voor rumoer zorgt. Hierdoor daalt de verstaanbaarheid van het originele geluid.
Akoestiek is de leer van het geluid. Het akoestisch comfort van een ruimte wordt bepaald door enerzijds de geluidsabsorptie (de mate waarin het geluid door materialen in de ruimte wordt geabsorbeerd) en anderzijds de geluidsisolatie (de mate waarin geluid overgedragen wordt naar een aangrenzende ruimte).
COUST acoustics is gespecialiseerd in het plaatsen van geluidsabsorberende materialen om de akoestiek binnen een ruimte te optimaliseren. Hiervoor produceren wij akoestische wandpanelen, plafondpanelen, bureauschermen, scheidingswanden, baffles,…
Ruimteakoestiek of zaalakoestiek houdt zich bezig met het gedrag van geluid binnen een ruimte. De klank van een geluid, en de nagalm ervan, wordt beïnvloed door de eigenschappen van de ruimte: de vorm, de grootte en de gebruikte materialen. Ruimteakoestiek brengt deze eigenschappen en de invloed ervan op het geluid in kaart.
De nagalmtijd is de tijd die nodig is om een geluid met 60 dB in sterkte te doen afnemen nadat de geluidsbron gestopt is.
Wanneer spreken we van een aangename akoestiek?
Een comfortabele nagalmtijd is steeds afhankelijk van verschillende factoren: de functie en grootte van de betreffende ruimte, het aantal mensen dat er meestal aanwezig is,… Wij berekenen de na te streven nagalmtijd dan ook steeds in functie hiervan.
Wanneer een geluidsgolf tegen een materiaal botst, wordt een deel ervan weerkaatst, een ander deel wordt geabsorbeerd in het materiaal en een derde deel dringt door het materiaal heen. Hoe harder het materiaal, hoe minder absorptie en hoe groter de geluidsweerkaatsing. In een ruimte met hoofdzakelijk harde materialen (beton, glas, staal, gepleisterde wanden,…) is weinig absorptiemateriaal aanwezig. Het geluid wordt er vaker weerkaatst, waardoor galm ontstaat.
Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie?
Geluid absorberen betekent dat de aanwezige storende reflecties en galm in een ruimte zullen worden opgevangen door absorberende materialen die aan wanden of plafond geplaatst worden, of als vrijstaande elementen. Deze absorberende materialen moeten steeds zacht van aard zijn, om het geluid niet te weerkaatsen.
Wat betekent de NRC-waarde?
De afkorting NRC staat voor “Noise Reduction Coefficient”. De NRC-waarde drukt de absorptiewaarde van een materiaal uit. Hoe hoger de waarde, hoe beter de absorptie door het materiaal. De NRC-waarde ligt steeds tussen 0 en 1. De producten van COUST acoustics hebben een NRC-waarde van 0,95. De absorptiewaarden (NRC-waarde en alfawaarde) van onze producten werden getest in een akoestisch laboratorium.
Wat betekent de alfawaarde?
De alfawaarde (αW) drukt de gewogen absorptiewaarde van een materiaal uit. Een alfawaarde ligt steeds tussen 0 en 1: bij 0 wordt het geluid volledig weerkaatst, bij 1 wordt het geluid volledig door het materiaal geabsorbeerd. De producten van COUST acoustics halen in alle menselijke geluidsfrequenties een alfawaarde van 1 (absorptie 100%).
Wat is de densiteit van een materiaal?
Met de densiteit van onze akoestische vulling bedoelen we de dichtheid van het absorberende materiaal, de mate waarin het is samengeperst. Dit drukken we uit in kg/m³. Onze akoestische vulling bestaat uit rotswol en glaswol en heeft een densiteit van 80 kg/m³. Dit is veel meer dan een vulling bestaande uit melamine- of polyesterschuim. De densiteit van een materiaal bepaalt mee de absorptiecapaciteit per m² van het materiaal. Hoe hoger de densiteit van het materiaal, hoe minder m² je ervan zal moeten plaatsen om de akoestiek te verbeteren.
In open kantoren waarin veel werknemers samenzitten, is een goede spraakprivacy erg belangrijk. Onze COUSTdeskscreens en COUSTscreens zorgen voor een verhoging van de spraakprivacy op 2 manieren: het hoogwaardige absorptiemateriaal vangt het brongeluid op, en de MDF-geluidsstopper in het midden blokkeert het brongeluid. De plaatsing van een screen in kruisvorm op een bureau-eiland van 4 personen zorgt zo voor een daling van 10 dB. In mensentaal: het geluid van 4 mensen is nu gereduceerd tot het geluid van 1 persoon.
Verkopen jullie akoestische gordijnen?
Wij verkopen sinds enige tijd geen akoestische gordijnen en lamellen meer. De akoestische absorptiewaarde van dergelijke gordijnen ligt immers veel lager dan die van de andere producten in ons assortiment. Zo hebben de producten in het COUST-assortiment (wandpanelen, plafondpanelen etc.) een absorptiewaarde van bijna 100% op alle menselijke frequenties. Daarom hebben wij beslist om ons op deze producten te concentreren.
Hoeveel absorptiemateriaal heb ik nodig?
Om een indicatie te krijgen van hoeveel m² van onze absorberende materialen u nodig heeft, vertrekt u vanuit het volume van de ruimte. Neem hiervan 8% en u bekomt het nodige aantal m² van onze materialen dat geplaatst moet worden om de akoestiek te optimaliseren. Is de ruimte kleiner dan 50 m³? Neem dan 10% van het volume. Is de ruimte groter dan 300 m³ dan kan u met 6% van het volume voldoende resultaat halen.
Let op: deze berekening geldt enkel voor onze materialen en kan niet doorgetrokken worden naar andere akoestische producten, die vaak over een inferieure akoestische vulling beschikken die minder dik is en een lagere densiteit heeft.
Ik heb last van het geluid van de buren. Kunnen jullie mij helpen?
Geluidsoverlast van je buren kunnen wij jammer genoeg niet verhelpen. Dit wijst immers op een isolatieprobleem (zie ook de vraag “Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie?”. Het geluid wordt via onvoldoende geïsoleerde muren/vloeren/plafonds naar jullie overgedragen. Er zal dus extra isolatie moeten voorzien worden in bijvoorbeeld een voorzetwand. Hiervoor contacteer je best je architect of een bouwfirma.
Ik heb last van straatlawaai. Kunnen jullie mij helpen?
Geluidsoverlast van straatlawaai kunnen wij niet per se verhelpen. Indien de voorgevel, muren, ramen of voordeur slecht geïsoleerd zijn, kan het geluid van buitenaf gemakkelijk binnenkomen. Dit heten we isolatieproblemen, die opgelost moeten worden aan de hand van bouwkundige oplossingen. Hieronder verstaan we het extra isoleren van de muren of het plaatsen van bijvoorbeeld een geluidswerende deur/geluidswerend glas. Hiervoor contacteer je best je architect of een bouwfirma.
Mag ik minder van jullie akoestisch materiaal plaatsen dan jullie aanbevelen?
Dit kan inderdaad, maar is steeds op eigen risico. De berekening van het nodige materiaal is gebaseerd op de absorptiegraad van onze akoestische producten en is zeer waarheidsgetrouw. Indien u slechts de helft van het aangeraden aantal m² door ons wil laten plaatsen dan raden wij dit ten zeerste af. Wilt u slechts iets minder dan het aanbevolen aantal m² van ons materiaal laten installeren dan kan dit zeker wel. Houd er rekening mee dat u in de ruimte dan geen optimale akoestiek zal verkrijgen, maar dat u er zeker wel een significante verbetering in de akoestiek zal kunnen waarnemen.
Kunnen gordijnen de akoestiek in mijn ruimte verbeteren?
Het hangen van gordijnen heeft niet noodzakelijk een gunstig effect op de akoestiek in een ruimte. Veel hangt af van de dikte van de gordijnstof, de grootte van de plooi en het feit of dit gordijn al dan niet open of dichtgetrokken is. Bij opengetrokken gordijnen is de glaspartij onbedekt en kan het geluid ongestoord weerkaatsen waardoor galm aanwezig blijft. Indien u twijfelt tussen het plaatsen van gordijnen of geluidsabsorberende panelen, dan raden wij u ten zeerste aan om vooraf contact met ons op te nemen voor een advies.
Kunnen doeken en prints later vervangen worden?
Zowel doeken als prints kunnen vervangen worden zonder dat het paneel uit elkaar gehaald moet worden. Dit kan nodig zijn indien een doek per ongeluk vuil is geworden of wanneer u een gekozen print beu bent en wil vervangen door een nieuw exemplaar. Prints kan u door ons laten vervangen of u kan dit zelf doen (wij leveren u dan de print aan op een manier zodat u dit zelf kan doen). Effen doeken worden steeds ter plaatse door ons installatieteam vervangen.
Kan ik de panelen zelf ophangen?
Dit hangt ervan af voor welke oplossingen u precies kiest.
Ik heb een vlek op mijn doek. Wat nu?
Wij adviseren om niet lokaal te gaan wrijven op kleine vlekjes. Indien de vlek zeer storend is, kan u proberen om met een beetje van het product ‘Blue wonder’ (verkrijgbaar bij Action, bol.com,...) op een schone witte doek zachtjes over de vlek te wrijven. Gebruik NOOIT bijtende producten zoals vlekverwijderaars.
Ik heb een vlek op mijn print. Wat nu?
Het gecoate materiaal van een print bevat mineralen (een soort zout) die bijdragen aan de brandvertragende eigenschappen ervan. Wanneer het materiaal in contact komt met bijvoorbeeld water zorgt de verplaatsing/opeenhoping van de mineralen voor vlekken en/of kringen. Indien er water op een print terecht is gekomen en dit een kring/vlek heeft veroorzaakt, dan kan u best de volledige print bevochtigen met een waterverstuiver. Zo wordt de kring/vlek geneutraliseerd en verdwijnt deze.
Bestaan er afwasbare doeken?
Wij hebben afwasbare doeken in ons assortiment onder de naam VASK 350. Hierin zit niet enkel polyester maar ook PVC. Dit zorgt ervoor dat de doeken afwasbaar zijn. Toch zijn deze doeken akoestisch open, wat een unicum is! De afwasbare doeken kunnen op bijna al onze akoestische oplossingen toegepast worden. Ook bij een afwasbaar doek is het aangeraden om bij ‘morsen’ zo snel mogelijk te handelen en een microvezeldoekje met warm water te gebruiken bij het afvegen.